Side

Side

SIDE APPARTEMENTEN - SIDE VILLA'S

Side ( uitspreken als "sie dee"), een van de meest bekende klassieke steden in Turkije was een oude haven van welk de naam granaatappel betekent. De oude stad zelf ligt op een kaap 300 meter breed en 800 meter lang en vandaag de dag, ondanks toerisme ontwikkelingen, blijft Side waar nieuw, oud ontmoet, het meest unieke en charmante resort aan de zuidkust. Als u van boven naar beneden door de hoofdstraat naar de haven loopt, ooit een kleine vissershaven en nu opgevuld is met excursie boten, ziet u door de smalle straten van Side aan beide zijden de zee. Het is de oude stad gelukt veel van zijn oude karakter te behouden inclusief de architectuur en de archeologische sites. Om elke hoek wordt u geconfronteerd met een nieuw monument of ruïne dat zelfs de mensen die keer op keer terugkomen blijft verbazen.

Side Side Side

Side is de enige oude stad aan de Turkse zuidkust dat systematisch is opgegraven. De haven bedoeld als doorvoer, was een slavenmarkt en bloeide als een centrum voor piraterij. De stad genoot van voorspoed onder het Romeinse rijk en de meeste monumenten dateren terug uit die tijd. In de 10e eeuw was Side verlaten na een brand en de bestaande stad dateert maar terug uit het begin van de 20ste eeuw toen het gesticht werd door een groep of Grieks sprekende moslims, ballingen van Kreta. Nadat het verlaten was de haven geblokkeerd door zand en de meeste ruïnes bedolven, waarschijnlijk ligt onder het strand nog een groot deel van de voormalige stad en haar stadium.

Side centrum Side zonsondergang haven

Reizend langs de binnenkomende weg vol bochten rijdt u de oude stad binnen en zult u de overblijfselen uit de oude tijd niet missen, een mooi Romeins aquaduct dat gebruikt werd om water over 32 kilometer vanuit de bergen te vervoeren met verderop links het Agora(marktplaats) en rechts de Romeinse Baden waar nu het museum huist. Als u entree betaald kunt u het museum en het theater betreden. Gedurende de laatste twee zomers is het theater geopend en gebruikt voor zomers cultuur, folklore en opera shows. Het theater, gebouwd in de 2e eeuw, is een van de grootste in Azië, en biedt plaats aan 17.000 mensen. Dit magnifieke theater biedt vanaf de top uitzichten over de stad, de hellenistische verdedigingsmuren, de stranden en de zee.

Side Amfitheater Side Amfitheater Side Ruines

De ingang naar de stad zelf wordt gedomineerd door het theater, de grootste in de omgeving is opvallend en de smalle straten door het centrum zijn alleen toegankelijk voor de inwoners en degene die een bedrijf binnen de muren hebben. Deze mensen moeten een pas kopen met toestemming om in de stad te rijden. Alle bezoekers moeten hun auto achterlaten op de parkeerplaats bovenaan de hoofdstraat dat natuurlijk onmogelijk is gedurende het hoogseizoen, met als alternatief een grote parkeerplaats10 minuten lopen buiten de stad vanwaar kleine tram bezoekers de stad, tegen een kleine vergoeding, in en uitrijdt, vanaf ongeveer 8 uur in de morgen tot ongeveer middernacht en zelfs later in het hoogseizoen. Al deze tijd is het verkeer verboden tussen 8 en middernacht in de stad zelf dat te druk wordt voor auto’s door alle voetgangers.

De beste tijd om door de ruines te wandelen is aan het eind van de dag wanneer u hopelijk de zonsondergang achter de Apollo tempel kunt meemaken, een zicht dat u op vele reisbrochures hebt kunnen zien. Als u door de smalle straten van Side loopt vergeet u dan niet op de architectuur van de oude huizen te letten. Veel van deze huizen zijn gerenoveerd in oude, originele stijl.

Side Apollo Side Apollo Side Apollo

Er is een klein stadsstrand aan de oostkant van het schiereiland, maar dit wordt voornamelijk gebruikt door de lokale bevolking. Op dit strand zijn er ook veel rotsen in en buiten het water.

De kust zelf, genoemd de Turkooise kust of de Turkse Rivièra strekt ongeveer 650 kilometer, vanaf Fethiye, langs Antalya en tot Istanbul. 

Het weer in Side

Side/Manavgat dag temperatuur

nacht temperatuur zonneschijn regendagen water temperatuur
januari 15 6 5 14 16
februari 16 7 6 11 16
maart 18 8 7 8 16
april 21 11 8 6 17
mei 25 15 10 5 20
juni 30 19 12 2 23
juli 34 23 12 1 25
augustus 34 23 12 1 27
september 31 19 10 1 26
oktober 26 15 8 6 23
november 21 11 7 8 20
december 17 8 5 13 18

 


Handige links

Makelaardij in Turkije